4 TIPA ŽENSKE PSIHE: Otkrij da li si ljubavnica, Amazonka, majka ili posrednica

Četiri arhetipska modela predstavljaju ilustraciju četiri osnovne težnje i delova psihe koje u manjoj ili većoj meri svaka od nas ima

U eseju “Strukturne forme ženske psihe” Toni Vulf, dugogodišnja saradnica Karla Gustava Junga, naglašava da je ženska psiha drukčija od muške. Za samospoznaju i samorealizaciju važno je da žena prepozna koja strukturna forma najviše odgovara njenoj ličnosti. Svaka od nas ima sva četiri aspekta koja Vulf opisuje, pitanje je samo u kojoj meri ćemo ih osvestiti i uskladiti s načinom života i temperamentom. Potpuno ispunjenje je proces koji traje čitavog života, konstantan je razvoj i rad na sebi, ali njegov rezultat je veličanstven. U pitanju je celovitost bića.

Majka

Žena koja negujepomaže, voli dobrotvorni rad, sve što podrazumeva negu i podučavanje. Ona je tu da pruži ljubav i stvori osećaj sigurnosti. Instinktivno reaguje na sve ono što je u procesu nastajanja u drugome, što je nerazvijeno i treba zaštitu ili je u opasnosti. Majka nalazi ispunjenje u vezama gde je potrebna zaštita i pomoć.

Negativan aspekt majke obuhvata anksioznostopterećujuću brigu, ali i nedostatak vere u snagu i samostalnost drugog. Ona pronalazi sebe u ulozi majke i bez nje se oseća prazno i neispunjeno. Može lako upasti u zamku “življenja tuđeg života” i zanemarivanja sebe. Kada je žena svesna svoje primarne majčinske strukture, u skladu s njom će urediti život – kroz brak, majčinske aktivnosti ili profesiju. Brak ili ulogu doma mogu preuzeti i društveno korisne institucije i organizacije.

nastavak na sledecoj stranici….

 

Komentariši