BUDI PRISTOJNA A NE SELJANKA U DRUŠTVU: Ovo su pravila modernog bontona, proveri jesi li ih savladala

 

U restoranima ne stavljajte torbu u krilo ili na praznu stolicu. Mala elegantna torbica se sme staviti na ivicu stola, torba srednje veličine se može obesiti na zaslon stolice, a velika torba ili aktovka se stavljaju na pod, piše Bright Side.

Plastične kese su za trgovinu. To se odnosi i na kese s logotipovima poznatih marki. Kese ne mogu zameniti torbe.

Odeća po kući – treba biti prijatna odeća, a ne pidžama ili bade mantil. Poželjno je da je uvek čista i uredna.

Kucajte na vrata dečje sobe. Nakon što se dete preseli u svoju sobu lepo je i poželjno pokucati na vrata. Na taj način učimo decu da imaju pravo na privatnost, isto kao i mi. A s vremenom će i oni preuzeti tu naviku.

Pozivate li u restoran, to znači da vi i plaćate. Bili žena ili muškarac, ako nekoga zovete na večeru ili ručak, podrazumeva se da vi i plaćate. Ako se više ljudi dogovara za izlazak na večeru, svako je obavezan da sebi plati.

Iz lifta prvo izlazi onaj ko je bliže vratima. Nema guranja, ni žurbe.

Do svog mesta u bioskopu, pozoriištu ili na koncertu dolazi se tako da prolazite uz ljude okrenuti im licem, a ne leđima.

Tabu teme – politika, zdravlje, religija i novac. To su vrlo privatne i osetljive teme koje je bolje izbegavati, pogotovo s ljudima koje ne poznajete dobro. Ukoliko neko insistira na pitanjima i podstiče razgovor na neku od ovih tema, uvek možete pristojno reći: Ne želim da razgovaram o tome.

Ovih 8 tema je također dobro izbegavati: godine, bogatstvo, probleme u porodici, zdravstvene probleme, preljubu, poklone, čast, sramotu.

Nije prihvatljivo ponašati se prema onima koje slabo poznajemo kao prema bliskim ljudima. Ponašajte se prema drugima onako kako želite da drugi vas tretiraju. Čak i ako ste jako dobri s nekim od kolega na poslu, na radnom mestu se trebate ponašati kao da ste stranci. Uvek poštujte druge. To se odnosi i na članove porodice.

Nije prihvatljivo tračati u bilo kojem obliku. Nemojte pričati loše o svojoj porodici, pogotovo o svom suprugu/supruzi. Takođe je neprihvatljivo raspravljati s negativnim konotacijama o zemlji u kojoj živite, o ljudima s kojima provodite vreme i slično. Ako ružno govorite o sebi najbližima, to puno govori i o vama.

24sata.hr

Komentariši