Devojke ih jure, a sve bi dale da nije tako: Ovaj tip muškarca je ženama najprivlačniji!

Lov definitivno podiže čežnju, a siguran flert je nešto što daje vetar u leđa

“Gotovo sve žene su pale na šarm nekog zauzetog muškarca, jer je naš mozak programiran tako da poželi stvari do kojih je teško doći”, kaže dr Tomas Luis, koautor knjige A General Theory of Love.

Lov podiže nivo dopamina

Jeste li ikad poželeli neke cipele toliko jako da ste otišli u drugu prodavnicu u potragu za njima, jer su u jednoj prodavnici bile rasprodate? Ta ista očajna želja pojavi se kada vam za oko zapne dečko koji ima devojku. Što je nešto nedostižnije, želja je veća. “To se zove frustrirajuća atrakcija: što je teže nešto postići, više čeznemo za time“, kaže dr Helen Fišer, autorka knjige Why We Love. “A činjenica da je zabranjen samo povećava požudu”.
Evo kako to deluje. Svaki put kad se javi žudnja, mozak oslobađa dopamin koji vas podstiče da ostvarite cilj. Kad vas prepreka (činjenica da ima devojku) sprečava da dođete do cilja, mozak oslobađa još više dopamina, što vas još više fokusira na lov.

“Da biste ukrotili požudu, podsetite se da vam je uzbudljiv možda samo izazov osvajanja i da bi taj osećaj verovatno nestao čim biste ga osvojili“, kaže dr Aron, profesor psihologije. “Da je slobodan, možda ga ne biste toliko želeli”.

Nastavak na sledecoj strani…

Komentariši