Kako je to biti alfa ženka?

Zato, kada je profesionalna sfera u pitanju, moraš staviti koliko je god moguće filtera, moraš paziti na riječi koje koristiš i biti uvijek pažljivija od kolega muškog pola. Moraš uvijek biti precizna i konkretna tamo gdje oni koriste generalizacije i ono što se podrazumijeva. Biće ti upućivani komentari samo zato što si žena i zato što si ti alfa u radnom okruženju svašta će biti insinuirano.

Tu mislim na stvari poput: “Bogami, ne bih uložio toliko u tebe da sam znao da ćeš ostati trudna.”ili “Šta inače voliš? Ma ne moram ni da pogađam, modu sigurno.” (ne mislim da je moda nešto loše, ali ovo je samo još jedna klasična generalizacija) ili “Pobogu, zar te već drma PMS?!” ili “Samo se šalim, koji ti je đavo. Što si tako ozbiljna, opusti se, neće ti biti ništa.” (ovo je izgovor broj jedan čim im se suprotstavite)

Kao alfa ženka, moraš biti mnogo pažljivija da se ne dovedeš u situaciju u kojoj bi ti mogli nalijepiti etiketu poput “emotivna” ili “nesaradljiva” ili “potrebna joj je samokontrola”. A kada uspiješ da ih poraziš čistom logikom i jasnim argumentima, izvućiće naljepnicu: “Samo se šalimo, šta odmah skačeš.”

Svaka diskusija, baš kao i politička arena, od nas zahtijeva strpljenje i promišljenost, jer naš svaki razgovor mora biti logički poentiran.

I sve to, jer smo različite. A takve smo zbog načina na koji smo vaspitane, iskustava koja su nas izgradila i viđenja sebe u budućnosti. I nije lako to shvatiti.

Nakon mnogo unutrašnjih previranja i borbe sa samom sobom u pokušajima da se prilagodim onome ko su i kakvi su moji prijatelji, uspjela sam da prihvatim to ko sam. I to sam uspjela nakon jednog poziva, kada me je otac upitao da li sam umorna pokušavajući da budem sve ono što je on znao da nisam. I bila sam, preumorna. Od tada je počelo mnogo bolje i ljepše putovanje kroz život.

Tako stvari izgledaju iz ugla jedne alfa žene. Da li su njena zapažanja istinita samo u njenom slučaju ili su neko generalno pravilo, ostvaljamo vama da donesete sud. U međuvremenu, obratite pažnju na to šta se dešava sa okolinom kada promijenite svoje ponašanje i kada zauzmete jasan stav. Vrijedi probati.

Komentariši