Kako kad “srce zaboli” stradavaju pojedini organi: Bolna leđa – prazna duša!

BOLNA LEĐA I PRAZNA DUŠA – Česta izjava “bole me leđa”, ima vrlo relativno značenje, jer je vrlo teško točno utvrditi da li nekoga stvarno bole leđa ili je to odraz psihičkog stanja. Doktor treba obratiti pažnju na pacijenta koji otežano hoda, zauzima prinudni stav, teško ustaje iz ležećeg u sjedeći stav, ili narodnim jezikom kaže “mnogo mi skaču po kičmi”, što može značiti da dugo živi i radi pod pritiskom i da ne može trpjeti osjećanje potištenosti i akumuliranog nezadovoljstva, gnjeva i apatije, što uzrokuje bolove u leđima.

ASTMATIČARI I BOLNA DUŠA – Bronhiji i pluća su pod velikim uticajem vanjskih problema. Astmatičari kao glavnu tegobu ističu osjećaj da ih “nešto guši` ili “pritišće u grudima”. Osim organskih razloga koji dovode do suženja dišnih puteva, psihološka podloga је prejaka emocionalna reakcija. Njih “guše` određeni ljudi, situacije ili događaji.

Također postoji strah od emocionalnog odvajanja koje se moglo dogoditi u ranom djetinjstvu (gubitak roditelja zbog smrti ili razvoda), koje se kasnije ispoljava u trenutku kad važna osoba odlazi, kad se rastaju od partnera zbog razvoda ili smrti, kad izgube posao.

LOŠA PROBAVA – Osobe koje su okrenute sebi imaju velikih problema s probavnim sistemom. Naročito oni koji teško komuniciraju sa okolinom najčešće boluju od gastritisa ili čira. Ovakve osobe ne izražavaju glasno svoju radost ili muku. Kod njih dolazi do probavnih smetnji, praćenih bolom u predjelu želuca koji može trajati po nekoliko sati.

Čak i kad obole od čira koji je najtipičnija psihosomatska bolest, šute i trpe po više mjeseci prije nego se jave stručnoj osobi. Takođe navodimo kao ozbiljan problem učestale krvavo sluzave stolice koje se javljaju kod ulceroznog kolitisa.

PLINOVI U STOMAKU, nadutost praćena opstipacijom je također oboljenje uslovljeno psihičkim uzrocima. Nerješavanje životnih problema i oklijevanje da se razriješi mučna situacija dovode do tegoba. Ovakvom pacijentu je od velike pomoći i psihijatar uz gastroeneterologa.

 

nastavak na sledecoj stranici….

Komentariši

error: sadržaj je zaštićen !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.