Moć voštane sveće: Evo šta se dešava sa nama kad zapalimo lojanicu!

Narodna predanja beleže rituale prizivanja ljubavi

Devojke su svojevremeno provlačile isprepletene igle kroz vrh zapaljene sveće, uz brojalicu kojom su prizivale da mladić kojega su odabrale nema mira dok se njegovo srce ne spoji s njihovim. Tada bi čekale da sveća gori do mesta u koje su pribadače ubodene i ako bi ostale isprepletene, smatralo se da će njihov ljubavnik doći.

Alternativa tom tumačenju bilo je ono da dve igle označavaju dva mladića te da devojka treba izabrati onoga čija je igla ostala na mestu. Kad sveća dogori do mesta na kojem su pričvršćene, njegova je ljubav – postojanija.

Rituali sa iglama koristili su se i kad su se ljudi oslobađali nekih negativnih navika, razočaranja ili tuge. Igla se provlačila oko 2,5 centimetra u sveću, uz brojalicu u kojoj ju se pozivalo da spali negativne navike ili tugu koja nas muči. Tada je trebalo ostaviti sveću da dogori do mesta gde je igla te pustiti da ona padne na tanjurić na kojem se sveća nalazi, nakon čega je na plamenu trebalo spaliti mali komadić crne vune. “Gori, tugo i nevoljo”, reči su kojima možete “ispratiti” tugu, na primer.

 

 

nastavak na sledecoj stranici….

 

Komentariši