OPROSTITI, ZABORAVITI I NASTAVITI MIRNO DALJE: To mogu samo najjači..

Praštanje nije za slabiće

Može vam se učiniti kao da je praštanje jedna verzija odustajanja, da praštaju slabi, a da se oni snažni ljute i osvećuju. Međutim, realnost je potpuno drugačija. Ako ne oprostite to će vas izgrizati iznutra. Stalno ćete u sebi ponavljati argumente i sećanja, i kreirati još više patnje za sebe.
Praštanje vas oslobađa, ali je vrlo teško. Lako je nositi ljutnju u sebi, ali oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo oni najjači.

Uz praštanje vam je budućnost bolja
Ako praštanje gledate iz praktične perspektive tada je ono vrlo pametno. Praštanje vas štiti od bolnih iskustava. Praštanje vraća vas u centar, a ne drugu osobu. Vi ćete prestati da žalite za onim što je već u prošlosti i poštedeti se nepotrebnog rasipanja energije. Na taj način ćete imati više energije da se posvetite sadašnjosti i onome što želite u budućnosti.

U praštanje ne treba da uključite drugu stranu

Mnogi misle da oprostiti znači nazvati drugu osobu i reći joj da je oprošteno. To je ponekad moguće, ali najčešće nije i nije ni potrebno. Praštanjem treba da se oslobodite negativnih veza s tom osobom, a ne uspostavljati nove izjavama o praštanju. Praštanje se radi u sebi. Reći ćete sebi da više nećete razmišljati o tome, nećete biti ljuti ili razmišljati o osveti i jednostavno cete nastaviti dalje bez razmišljanja o tom događaju.

 

nastavak na sledecoj stranici…

Komentariši