Rođeni u znaku RIBE: Gospodari nevidljivog

Ribe su dvanaesti zodijački znak, koji vlada u periodu od 19.02. do 20.03. Spadaju u red promjenjivih vodenih znakova, flegmatičnog temperamenta. Za Ribe se vezuje priča o mistici, bajkama, svijetu u kome ideal vodi glavnu riječ.

Po mitologiji, svakog jutra pojavom Heliosa (bog Sunca), iz morskih dubina je izlazilo pedeset Nereida, koje su bile kćeri morskog kralja Nereja. Jedna od njih, i najljepša među njima, Galatea se zaljubila u Akida, ali je istoremeno u nju bio zaljubljen jednooki kiklop, Polifem, sin Boga mora Posejdona.

Galatea je odbila Polifema, a on je u znak odmazde na nju i Akida poslao krdo konja, od čijeg topota su se tresli more i zemlja, a valovi bivali visoki poput planina. Prestravljeni Akid i Galatea su se bacili među valove bi li se sakrili. Prije toga su se povezali dugim plavim trakama, da se nikada ne izgube. Vidjevši njihovu bezgraničnu ljubav i odanost, bogovi su se sažalili i uzdigli ih na nebo. Tako od njih nastade sazviježđe Riba.

Po samoj mitološkoj osnovi, vidimo da se za znak Riba vezuje priča o apsolutnoj vjeri u izvanvremenske emocije. Znakom Riba vlada planeta Jupiter, čiji je posao da širi vjeru, moral, čast, uz suvladarstvo Neptuna, koji ima zadatak da ovom znaku da notu nestvarnog, neobičnog, običnim smrtnicima neshvatljivog. U znaku Riba egzaltira planeta ljubavi, Venera, pa se ovaj znak smatra za nositelja ideje o platonskoj, čistoj, bezuvjetnoj emociji. U Ribama je Merkur u padu, pa ne čudi što ovde racio nema baš puno posla.

Ribe su znak u kome je rođeno najviše umjetnika, poeta, slikara, kreativnih ljudi koji se baš i ne uklapaju u šablone koje postavlja okolina. Riječ je o osobama koje će se rado povući u svoj mali svijet, kako ne bi morali reagirati na stresne situacije i daju odgovore na neugodna pitanja. S jedne strane je ovde jaka kreativnost, dok se s druge strane lošim može smatrati nedostatak praktičnosti i nesposobnost da se preuzme odgovornost za vlastite postupke.

nastavak na sledecoj stranici…

Komentariši