Zahvalnošću privlačimo bogatstvo

“Život nam postaje bogat samo kada samo zahvalni” – Dietrich Bonhoefer, luteranski pastor

Ovaj post počet ću pričom o mudracu koji je prolazio kroz neko selo i naišao na čovjeka koji je imao ogromno bogatstvo, mnogo djece, veliku kuću, puno stoke pa se požali mudracu da više ne može kontrolirati toliki priliv svog bogatstva i zamoli ga za savjet što da radi da mu prestane pristizati toliko blagostanje. Mudrac mu je rekao:prestani zahvaljivati. Krenuvši dalje, naišao je na čovjeka koji je bio toliko siromašan da je sjedio potpuno gol, ogrnut samo s malo pijeska preko donjeg dijela tijela. Požalio se mudracu na svoju sudbinu, kukao i  prigovarao na Boga zbog svog stanja, te pitao šta da radi da mu se popravi stanje. On mu je rekao: počni zahvaljivati. Tada je siromah podigao ruke i viknuo: na čemu da zahvaljujem? U tom trenutku je puhnuo vjetar i odnio ono malo pijeska kojim je bio ogrnut.

Zahvalnost je bogatstvo, prigovaranje je siromaštvo. Zahvalnošću privlačimo sve više darova na kojima ćemo biti zahvalni, prigovaranjem i kukanjem privlačimo sve više okolnosti koje će nas voditi u neimaštinu.

Svi mi želimo luksuzan život, koji uglavnom i imamo, sve nam je “na dugme”, imamo vodu, plin, struju, internet, telefone, ali kada nam dođu računi za te usluge, onda nam se duša “stisne” i teško se odvajamo od tog novca. Malo nas je uopće zahvalno na tom blagoslovu lagodnog života koji nam je omogućen, zaboravljamo koliko je prijatno imati u svakom trenutku toplu vodu ili grijanje, uglavnom prigovaramo i kukamo zbog tih računa, zbog čega permanentno privlačimo negativnu energiju i stanje grča. Ničim, dakle, ne uzvraćamo blagoslov koji nam je dat.

 

nastavak na sledecoj stranici…

Komentariši

error: sadržaj je zaštićen !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.