Zašto jake žene privlače pogrešne muškarce

Ko su ove samostalne, nezavisne žene? Zašto je njihova sudbina na intimnom planu često tako nesrećna?

# Samostalna, jaka žena i njeni ljubavni problemi
Savremena poslovna, samostalna žena je ona koja je finansijski nezavisna, koja može dobro da živi od svojih prihoda, koja ima liberalna uverenja, visoko obrazovanje i kulturu. Ona je energična, emancipovana, samosvesna i snažna ličnost, koja zna šta hoće i kako to da postigne. Naravno, to ne znači da je ona neka zadrta feministkinja, uštogljena, sparušena, rigidna, stroga, koja ne voli seks i mrzi muškarce jer su „oni svi isti“. Naprotiv, samosvesna žena voli muškarce, voli njihovo telo i voli uzbudljiv, maštovit i zdrav seksualni život.

O ovoj savremenoj „jakoj ženi“ i njenim problemima, pronicljivo i s razumevanjem piše Maja Štorh, jungovski orijentisana analitičarka, u svojoj provokativnoj hit knjizi Čežnja jake žene za jakim muškarcem. Jaka žena je ambivalentna prema muškarcu jer ima potrebu za autonomijom, s jedne strane, ali i potrebu za vezanošću, za sigurnošću i toplinom, s druge.

Maja Štorh smatra da se jaka žena nalazi u dilemi da li hoće muškarca koji će joj biti odan kao sluga ili muškarčinu, gospodara, zato što još duboko u svom nesvesnom prihvata tradicionalno shvatanje muško-ženskih odnosa.

 

nastavak na sledecoj stranici..

Komentariši